maandag, december 18

www.voetbal.info in gesprek met Hoofdjeugdopleiding

Van je hobby je beroep maken? Het kan…Richard Mank is het gelukt…..
In deze rubriek belichten we voetballiefhebbers die naast de hoofdrolspelers van het 1e elftal een belangrijke rol spelen binnen de club. In de vorige editie was dat Ton Rekelhof van Kethel Spaland. Nu zijn we in gesprek met Richard Mank, HJO vv Spijkenisse en Hoofdtrainer van vv Dilettant
Getekend voor 5 jaar als Hoofdtrainer. Uniek in het amateurvoetbal in Nederland. Mede de reden een aantal vragen te stellen aan deze voetbaldier en bevlogen voetbaltrainer.
Hoe bevalt het nu als HJO bij en grote club als vv Spijkenisse. Hoe zie je de toekomst van je club?
“Het bevalt mij prima, mooie grote club en we zien het rooskleurig in voor de toekomst. Nu speelt alles binnen de eerste en tweede divisie. Graag willen we in onze regio gaan voor de certificering waaruit zal blijken dat we op de goede weg zijn. Ook zullen we, omdat we flinke stappen binnen onze jeugdopleiding aan het zetten zijn meer aan externe scouting doen.Niet zoals velen dat doen met sneaky komen kijken, nee je eerlijk melden en om de beste spelers een hoger podium aan te kunnen bieden. Gewoon goede afspraken maken met de regioclubs, dan weet ik dat we welkom zijn en gewoon eerlijk spel spelen. We letten vooral op dat een speler een meerwaarde moet hebben en beter is dan wat we nu hebben. We kunnen het niet maken om een gelijkwaardige speler te halen die die de ontwikkeling van eigen spelers tegenhoudt. Overigens is het zo dat ook BVO’s maar de scouts van de KNVB welkom zijn en geheel vrij zijn om bij ons te gaan kijken”.
Richard: “Op welke onderdelen binnen het jeugdplan liggen jouw prioriteiten bij Spijkenisse?
“Certificering van de opleiding en dat impliceert dat het hoogste diploma gehaald dient te worden. Daar ben ik inmiddels al aan begonnen. dat HJO de hoogste diploma A hebben. Naast het KPA programma willen we dus dus in aanmerking komen voor certificering. Kwaliteit bieden aan alle spelers”.
Stel je even voor aan het “Voetbal Totaal publiek:
Richard Mank, ik heb gevoetbald bij Altior en ARGON en de opleiding gedaan bij het ALO en CIOS Overveen, Begonnen op mijn 15e als trainer bij Altior en ARGON. Verder als trainer bij o.a. Ominiworld A1, JONG AZ, C1 van AJAX, jaartje Utrecht, Hoofdtrainer, Cabauw, Heerjansdam, HJO DWS HJO, Docent KNVB en VTZ, Slikkerveer totaal tot heden 23 seizoenen als trainer.
Hoe lang ben je actief binnen Dilettant en Spijkenisse, hoe lang ben je al trainer in het algemeen?
“Dilettant 3e seizoen en 2e seizoen bij vv Spijkenisse. Zou een kontrakt voor 5 jaar krijgen(nu 3 jaar). Zeer uniek in de amateurvoetbal wereld. Uiteraard hebben we wel een clausule opgenomen maar het klikt allemaal goed met iedereen en willen met iedereen dezelfde kant op”.
Wat zijn de hoogtepunten die je hebt meegemaakt als hoofdtrainer?
“Kampioen worden met vv Dillettant en Slikkerveer. Gepromoveerd met Cabauw. kampioen met de A1 van Ominiworld naar de eredivisie en als je weet dat je Vitesse achter je laten waarin Room en Wolfswinkel gespeeld hebben geeft dat toch wel een enorme voldoening”.
Wat zijn daarentegen je dieptepunten:
“Ontslag als trainer bij de Zwerver in Kinderdijk. Met de kerst was het over. Maar iedereen maakt het een keer mee. Heeft mij nooit lekker gezeten omdat je de feiten niet kan achterhalen”.
Zou je een andere functie binnen het voetbal niet uitsluiten?
“Ooit de insteek bij een BVO in de opleiding te willen werken. Maar ook bij de KNVB zou ik best weer willen. Maar dat is toekomst, eerst bij mij eigen clubs maar je weet dat in het voetbal kan het zo………”
Meest bijgebleven trainers (en waarom):
“Louis van Gaal toen bij Ajax maar ook Gardiola. Nu leer ik zeker van Jan Zoutman…..die heeft zo een goede spelopvatting maar ook een Jack van den Berg. Pure voetbaltrainers die niet alleen goed kunnen trainen maar ook met spelers kunnen omgaan en een duidelijke visie hebben”.
Meest bijgebleven voetballers (en waarom):
“Oussama Assaidi speelde bij Omniworld en nu bij FC Twente”.
MENING
vv Dilettant:
“Vooruitstrevende gezellige mooie club. Innonatieve club. Scherp blijven op het hele voetbalproces”.
vv Spijkenisse
“Een slapende reus. Kan toonaangevend zijn in heel Nederland”.
Naar welk niveau wil jij met de jeugd van vv Spijkenisse en waarom?:
“Liefst allemaal op 1e divisie nivo vanaf de JO13 pupillen”.
Wat wil je verbeteren als HJO bij vv Spijkenisse. Wat voor een termijnplanning heb je uitgestippeld?:
“De totale werkwijze. Manier van trainen en spelen. Daarnaast ook het randvoorwaardelijke moet gewoon goed zijn”.
TOT SLOT
Wat is je levensmotto:
“Leef en geniet elke dag. Het kan zo maar de laatste zijn”.