dinsdag, januari 23

Glenn Rijsdijk is verknocht aan Spijkenisse

Sluit levenslang verblijf bij groen-witten niet uit

Piet van Dijk in gesprek met …

1 2017-2018

Spijkenisse – Ogenschijnlijk blaast hij niet hoog van de toren. Maar tussen de oren broedt toch van alles. Is hij niet zo bescheiden zoals hij oogt. Heeft wel degelijk een weldoordachte mening over alles, die hij slechts gedoceerd ventileert. ,,Nee ik hoef niet per se weg bij Spijkenisse,” laat verdediger Glenn Rijsdijk zelfverzekerd weten, maar laat de deur daarmee toch op een kier. ,,Ik heb het reuze naar mijn zin bij deze club en ik kan me zomaar voorstellen dat ik hier mijn leven lang zal spelen.”

C1 2012-2013

Glenn Rijsdijk trok zijn eerste voetbalschoenen aan toen hij pas vijf jaar was en werd aangemeld bij de voetbalschool van Spijkenisse. ,,Ik werd toegelaten ofschoon ik nog te jong was,” herinnert de inmiddels negentien jarige Glenn Rijsdijk zich nog als de dag van gisteren. ,,Er werd een oogje dichtgeknepen en daar ging ik dan. En, ik ben nooit echt weggeweest. Wel twee stages afgewerkt. Eentje bij Feyenoord en eentje bij FC Groningen. In beide gevallen niet met het beoogde eindresultaat, dus ben ik bij Spijkenisse gebleven.”

De tweede jaars student aan de scheepvaart en transsportcollege in Rotterdam koos in de D-tjes definitief voor het voetbal ofschoon hij ook wel een begenadigd tennisser bleek. ,,Tja, je kunt maar een ding goed doen,” motiveert de verdediger zijn gemaakte keuze van destijds achteraf. ,,Er ging zoveel tijd zitten in het beoefenen van twee sporten dat ik weloverwogen voor het voetballen heb gekozen. En, van die keuze heb ik nooit spijt gehad.

Het was uiteindelijk de huidige trainer van Spijkenisse Peter Wubben die hem vanuit de jeugd naar het eerste team haalde. Tegenslag overschaduwde aanvankelijk de vreugde over die gemaakte stap en de linkspoot ging door een diep dal alvorens te belanden in de positie waarin hij momenteel verkeert. ,,Ik maakte mijn debuut in het eerste in een wedstrijd tegen Capelle,” blikt Glenn Rijsdijk terug. ,,Ja, ik weet het, datzelfde Capelle waar we 13 januari een zes-puntenwedstrijd, die we moeten winnen, spelen. Dat seizoen liep het sowieso niet zo lekker en kwam ik in het tweede terecht. Daarnaast kreeg ik last van een knieblessure die mij te vaak uit de ploeg hield. Dit seizoen gaat het prima en ziet het er naar uit dat ik een basisplaats heb gekregen, ook al weet je dat nooit zeker.”

Vallen en opstaan

Het lopende seizoen wordt gekenmerkt door wisselvalligheid. Spijkenisse oogst overal lof voor de manier van voetballen ook al wordt er bij de eindafrekening meer verloren dan gewonnen. ,,Het zijn vaak kleine individuele fouten die ons in korte tijd de das omdoen,” vindt ook Glenn. ,,Zo’n inzinking duurt een minuut of tien in de wedstrijd, is dan voorbij, maar het leed is wel weer geschied. Alleen tegen Jong Almere zijn we weggespeeld, tegen de rest hebben we mogelijke winstpunten weggegeven. Het mooie van deze ploeg is dat de stemming en sfeer er niet onder lijden. We blijven erin geloven en stralen dat ook uit. Er is gewoon geen ruimte voor negativisme.”

De zelfverzekerdheid van de verdediger komt bepaald niet uit de lucht vallen. Zijn rotsvast vertrouwen in zijn eigen toekomst en dat van zijn ploeg is gebaseerd op een behoorlijke dosis zelfkennis en vertrouwen in anderen. ,,Ik kan zelf nog doorgroeien,” licht hij een tipje van die sluier op. ,,De handelingssnelheid verhogen en vooral het coachen in de wedstrijd verbeteren. Daarom ben ik ook blij dat Peter Wubben als trainer blijft. Hij kan uitstekend met jonge spelers omgaan, hun juiste snaar raken en spelers daardoor beter maken. Voor mij is dit een ideale situatie waarin ik mij prettig voel. Daarom vind ik het helemaal niet erg om mijn hele leven voor Spijkenisse te blijven spelen.”