zondag, april 22

Spijkenisse en Capelle gelijkwaardig

Winst groen-witten vervliegt negen minuten voor tijd

Spijkenisse – En, wederom was het gespreksonderwerp hetzelfde. Als dan, dan dat. Maar als en dan dat tellen in de voetbalwereld niet. Want dan had Spijkenisse halverwege de competitie in de derde divisie mee bovenin de ranglijst gedraaid in plaats van het buffelen in de onderste regionen om uiteindelijk het vege lijf te redden. Ook tegen streekgenoot Capelle was het weer zover. Spijkenisse verzuimde in de eerste helft het pleit te beslechten en moest na een matige tweede helft nog de handjes dichtknijpen met het behaalde 2-2 (2-1) gelijkspel tegen Capelle op het sportpark Jaap Riedijk.

,,Tja, ik weet het,” reageerde aanvaller Marvin van der Pluijm na het laatste fluitsignaal. ,,Qua spel hebben we weer een goede prestatie neergezet, zeker na zo’n matige oefenwedstrijden in de voorbereiding op de duels na de wintersport. Maar, weer heeft het niet zo mogen zijn. Ik weet het ook niet meer, kansen genoeg maar we benutten ze niet.”

Spijkenisse begon desastreus aan de zo belangrijke wedstrijd. Reeds na drie minuten bijna uitsluitend aftastend voetbal lag het leder in het Spijkenisser mandje. De razendsnelle Olaf van der Sande liet de vijandelijke verdediging de hakken zien en verschalkte doelman Dyron Bijl die geheel kansloos moest toezien hoe de bal achter hem werd gedeponeerd. Een tegenvaller van de bovenste plank die geruime tijd nadreunde bij de naarstig naar rehabilitatie strevende mannen van trainer Peter Wubben. Behoedzaam zocht en vond Spijkenisse het juiste ritme en bestookte bijna onophoudelijk het Capelse doel. Na een paar gemiste dotten van kansen probeerde Serginio van Axeldongen het in de 26e minuut een beetje ten einde raad maar eens op een andere manier. Opkomend bij het strafschopgebied waagde de behendige aanvaller een schot en zag de bal buiten bereik van de tevergeefs graaiende doelman Rutger de Bos in de rechterbovenhoek verdwijnen. De vreugde over de gelijkmaker was groot, doch de honger naar meer vooralsnog niet te stillen. Met hoge inzet veroverde Eric Polet de bal en transporteerde de bal verder naar Etienne Mariana die er op de rechter vleugel vandoor ging. De voorzet was afgemeten op maat en zeer beheerst bracht Marvin van der Pluijm zijn ploeg met een treffer op de plek waar de ploeg uiteindelijk wilde eindigen.

Alle Spijkenisse kenners wisten echter dat het varkentje nog niet gewassen was. Capelle tapte na het wisselen van speelhelft uit een ander vaatje en zocht nadrukkelijk de aanval. Gedurende 10 minuten halverwege de tweede helft bestookte Capelle de opponent met een zwaar bombardement en het was aan doelman Dyron Bijl te danken dat de voorsprong voor de thuisclub gehandhaafd bleef. Op onnavolgbare wijze ranselde hij tot vier keer toe de bal uit het doel terwijl de Capelse aanhang de gelijkmaker al telde en vierde. Het venijn zat echter in de staart. Op het moment dat Spijkenisse zich uit de omsingeling leek te bevrijden bracht trainer Winand van Loon invaller Dave van der Steen binnen de lijnen, die zich bedankte door bij zijn allereerste balcontact voor de gelijkmaker te tekenen. De strijd was daarmee gestreden ofschoon zowel Spijkenisse als Capelle tot de laatste snik voor de volle winst streden. Het gelijkspel was een rechtvaardige ontknoping van een ontmoeting die weer alles in zich had dat voetballen zo aantrekkelijk maakt. Pluspunt voor Spijkenisse was dat de directe degradatieplaats werd verlaten omdat de andere concurrent ACV met 4-2 van DOVO verloor.

Spijkenisse-Capelle 2-2 (2-1). 3′ Olaf van der Sande 0-1, 26′ Serginio van Axeldongen 1-1, 36′ Marvin van der Pluijm 2-1, 81′ Dave van der Steen 2-2.
Spijkenisse: Dyran Bijl, Etienne Mariana, Danny Groos, Felino Jardim, Dustin Mijnders, Stefano Goncalves (85′ Daniel Furtado Oliveira), Serginio van Axeldongen (76′ Tim van Lijn), Vincent Verbond, Eric Polet, Daan Bourgonje (78′ Michael van Dommelen), Marvin van der Pluijm.
Capelle: Rutger de Bos, Kai Fens, Jelle Pollemans, Sandin Avdic (81′ Dave van der Steen), Olaf van der Sande (75′ Wilmer Kousemaker), Boris Letterie, Bram de Bruin, Bradley van der Meer, Jami Jaliens, Bram van Eijk (51′ Angelmo Vyent), Steven Olsthoorm.
Bijzonderheden: De zeer wisselvallig fluitende scheidsrechter De Bruyn uit Utrecht gaf geel aan Marvin van der Pluijm van Spijkenisse en Steven Olsthoorn van Capelle en geel/rood aan Bram de Bruin van Capelle. Team van de week: Jo11-6 en Jo11-9
Aantal toeschouwers: 500.
Tekst: Piet van Dijk