zaterdag, juli 21

Onvoldoende concentratie nekt VV Spijkenisse + Samenvatting

Piet van Dijk
Jong Almere City profiteert van slapte thuisclub voor de rust

Spijkenisse – Even zag het er naar uit dat Spijkenisse weer afgedroogd zou worden door Jong Almere City. Een gedeelte van de eerste helft riep herinneringen op aan de heenwedstrijd die met maar liefst 8-1 verloren werd. Doch in de rust rekte Spijkenisse de oren op, herstelde zich welhaast wonderbaarlijk, kreeg kansen op eerherstel, maar moest genoegen nemen met een bitter 2-1 verlies tegen een van de beste ploegen van de derde divisie: Jong Almere City. De ontmoeting leverde meer vragen op dan het antwoorden gaf en trainer Peter Wubben is nog lang niet uitgepuzzeld over de beantwoording van de vraag hoe het tij te keren. Geluk bij het ongeluk: de achterstand op de naaste concurrenten liep niet verder op, want zowel Capelle als ACV verloren eveneens hun wedstrijd van respectievelijk ASWH en Scheveningen.

,,In de tweede helft hebben we kansen genoeg gehad om de eerste helft te repareren,” vond een zeer teleurgestelde trainer Peter Wubben na het laatste fluitsignaal. ,,Voor de rust komen we weer ongelukkig op 1-0 achterstand door een misser van doelman Dyron Bijl en een ongelukkige actie in de defensie. Na de rust herstellen we ons prima; kregen kansen, maar scoren niet. Het blijft bijna wekelijks hetzelfde liedje. Die negatieve spiraal onderbreken we maar niet. Maar we geven de moed niet op. Als we dat beetje geluk dat we nodig hebben nou ook eens krijgen. Het is om radeloos van te worden.”

En, het leek zo de goede kant op te gaan. Tot de twintigste minuut kwam Spijkenisse ongeschonden door het duel. Toen werd de bal richting het Spijkenisser doel gedirigeerd maar de attente doelman Dyron Bijl, die verder overigens foutloos zijn doel verdedigde en zijn ploeg zelfs behoede voor een grotere, beslissende achterstand, leek het leder tijdig weg te werken. Hij schoot de bal tegen Dennis van der Heijden die zijn overzicht behield en prompt zijn ploeg op een niet verwachte voorsprong: 0-1 zette. Jong Almere maakte dankbaar gebruik van de verwarring bij Spijkenisse en verdubbelde vier minuten later de voorsprong door een succesvolle afronding van Kenneth Aninkora.

Krachten verzamelen

In de pauze betrad trainer Wubben het speelveld en sprak beurtelings met de ingevallen Michael van Dommelen, Daan Bourgonje en Marvin van der Pluijm. De uitwerking van die sessie werd bespeurbaar na het wisselen van speelhelft. Spijkenisse tapte duidelijk uit een ander vaatje, nam het initiatief in de wedstrijd over en trok massaal ten aanval. Het beoogde doel, de productie van de aansluitingstreffer werd niet gehaald ofschoon de kansen daarvoor zich wel degelijk voordeden. Zelfs het publiek schaarde zich achter hun favorieten en bood vocale ondersteuning. Het sportpark Jaap Riedijk ontpopte zich als een sfeervolle vesting die een twee-eenheid trachtte te verwezenlijken om tenminste gedeeld succes in eigen huis te houden. De slotfase leek naar een climax te stijgen. In de negentigste minuut verscheen Eric Polet in de zestien, kreeg de bal voor zijn hoofd uit een voorzet en knikte de aansluitingstreffer binnen de touwen.

Even leek het onmogelijke toch nog mogelijk te worden. Aangevuurd door fanatiek meelevende supporters ging Spijkenisse alsnog op jacht naar de, gezien het vertoonde spel in de tweede helft verdiende, gelijkmaker maar het mocht niet zo zijn. Gerehabiliteerd voor de 8-1 nederlaag in de uitwedstrijd, dat wel, doch geen revanche maar de wetenschap dat ook in de volgende ontmoeting; uit tegen DOVO, alles uit de kast moet, maar dan vanaf het eerste fluitsignaal, dropen de teleurgestelde spelers van Spijkenisse naar de douche en het kleedlokaal.

Spijkenisse-Jong Almere City 1-2 (0-2). 20′ Dennis van der Heijden 0-1; 24′ Kenneth Aninkora 0-2; 90′ Eric Polet 1-2.
VV Spijkenisse: Dyron Bijl, Etien Mariana, Danny Groos (65′ Daniel Oliveira Furtado), Felino Jardim, Glenn Rijsdijk (34′ Michael van Dommelen), Stefano Goncalves (87′ Tim van der Lijn), Serginio van Axeldongen, Vincent Verbond, Eric Polet, Daan Bourgonje, Marvin van der Pluijm.
Jong Almere City: Faris Hammouti, Jeffrey Rijsdijk, Dennis van der Heijden (71′ Samet Bulut), Mike Grim, Aniem Vaarmod (65′ Mitchel Bergkamp), Khalid Tadmire, Julian Nak, Nicky van Hilten, Kenneth Aninkora, Tarik Evre (48′ Sam Krant), Samuel Brobbey. Bijzonderheden: Scheidsrechter Annegarn uit Noordwijk leidde het duel degelijk en gaf geel aan Vincent Verbond en Stefano Goncalves van Spijkenisse en Kenneth Aninkora van Jong Almere City.
Aanvoerder Felino Jardim van Spijkenisse keek bij het inlopen op tegen de beduidend grotere Anthonie Neuschwanger van de Jo11.
Aantal toeschouwers: 350