dinsdag, april 24

Spijkenisse sabelt ACV neer met 2-1 + samenvatting

Groen-witten naderen de middenmoot
Spijkenisse – En weer hielden de toeschouwers op het sportpark Jaap Riedijk de adem in. Zou het dan weer. Doch met de moed der wanhoop knokte Spijkenisse voor wat het waard was en hield de benauwde 2-1 voorsprong op de Asser Christelijke Voetbalvereniging vast tot dat het laatste fluitsignaal onverbiddelijk klonk. Het publiek en ongetwijfeld ook de spelers haalden opgelucht adem en verwelkomden een belangrijke, zeer belangrijke overwinning.
ACV klom met nog vijftien minuten te spelen uit de loopgraven en ging massaal op jacht naar de gelijkmaker. Trainer Peter Wubben meldde zich aan de zijlijn. ,,Vastzetten, aansluiten, naar voren,” galmde het over het veld. ,,Trainer,vandaag komt het goed,” klonk het vanaf de tribune uit de mond van een net zo nerveuze fan. ,,Tja, we zijn er nog niet,” diende Wubben van repliek. Intussen smokkelde doelman Dyron Bijl kostbare seconden door de bal langer dan gewoonlijk vast te houden bij het wederom in het spel brengen van het leder. Sven Mijnans nam aan de zijlijn klaar om in te vallen plaats en op hetzelfde moment bleef Eric Polet geblesseerd liggen toen hij in een ultieme poging de bal weg te werken tegenstander Haaye Feenstra mee nam en de bal over de zijlijn werkte. ,,Scheids het is de hoogste tijd,” bemoeide een toeschouwer zich met de gang van zaken op het veld. ,,Laat die bal liggen Etienne,” adviseerde Wubben zijn verdediger Mariana voor een te snelle spelhervatting. Dan floot scheidsrechter Bas Annegarm voor de laatste keer en was de buit met 2-1 binnengehaald. Assistent-trainer Cees van Sintmaartensdijk omhelste de match winnaar Stefano Goncalves innig en de overige spelers volgden hun voorbeeld. Spijkenisse zette de opmars voort en vierde het succes op gepaste wijze: uitbundig op het moment en ingetogen omdat de af te leggen weg naar het lijfsbehoud nog langs is.
Prima start verzandt weer
Zowel Spijkenisse als ACV maakte vanaf het eerste fluitsignaal het publiek duidelijk dat de wedstrijd ergens om ging. De bezoekers lieten het initiatief aan de thuisclub die zoals gewoonlijk vol voor de aanval koos. In de negende minuut was het al raak. De snelle Serginio van Axeldongen kwam in balbezit en verschalkte doelman Bart Woering. Ook in het vervolg van de ontmoeting bleef het spelbeeld hetzelfde. Spijkenisse miste kansen om de voorsprong te vergroten en moest dat mankement vlak voor het rustsignaal bekopen. De aanval van ACV leek niets op te leveren doch de bal ging voorbij aan de verdediging van Spijkenisse waardoor Daniel Schans de gelijkmaker kon intikken.
Na de thee hetzelfde spelbeeld. Een aanvallend Spijkenisse en een verdedigend op de counter loerende ploeg uit Assen. De uiteindelijke beslissing forceerde Stefana Gonsalves die de bal vanaf drieentwintig meter onhoudbaar in de kruising joeg en daarmee een zinderende slotfase inluidde.
Minuut stilte

Voor de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen vanwege het plotselingeonverwachte overlijden van Alphons van Hout. De politieman was verdediger in het eerste team in de jaren 80 en was actief in de voetbalschool. Hij stelde het veiligheidbeleid van de club op en gaf het vorm. Alphons werd slechts 57 jaar.
Spijkenisse-ACV 2-1 (1-1). 9′ Serginio van Axseldongen 1-0, 45′ Daniel Schans 1-1, 68′ Stefano Goncalves 2-1.
Spijkenisse: Dyron Bijl, Marvin van der Pluijm (73′ Jazzy Adams), Danny Groos (84′ Dustin Mijnders), Vincent Verbond, Eric Polet, Michael van Dommelen, Stefano Goncalves, Etienne Mariana, Sander Barragan, Serginio van Axeldongen, Felino
Jardim.
ACV: Bart Woering, Jelle Wagenaar, Thomas Metzemaekers (76′ Dennis Molema), Gijs Jasper, Pascal Huser, Justin Mulder, Erik Eleveld (71′ Alex Olteanu), Dennis Hoekstra, Ibrahim Sallah, Haaye Feenstra (82′ Rutger Timmermans).
Bijzonderheden: scheidsrechter Bas Annegarm uit Noordwijk haalde een voldoende en gaf Alex Olteanu van ACV een gele kaart. Aantal toeschouwers 450.
Met dank aan Piet van Dijk en cameraman Martin Smit.