zaterdag, juli 21

Bo Pernet is de bezige bij van de kantine

Bo, Jezebelle en Tom

Spijkenisse – Ze zijn, voor degene die voor het eerst het sportpark Jaap Riedijk bezoekt, het eerste aanspreekpunt. De meiden die de kantine runnen zijn van het gehele wel en wee van de club op de hoogte en verwijzen vlekkeloos naar de juiste persoon of het gevraagde elftal. Daarnaast bedienen ze bezoekers op hun wenken en laten de eerste indruk achter. Bo Pernet is een van de vier gastvrouwen en het voetballen is haar met de paplepel ingegeven. Want papa Eldi verdedigde jarenlang meer dan verdienstelijk het doel van het eerste elftal als keeper en is in de ogen van vele fans van de groen-witten nog steeds het schoolvoorbeeld van de eisen waaraan een goede doelman moet voldoen.

,,Tja, dat kun je wel zeggen, ik heb de voorliefde voor het voetballen, bepaald niet van een vreemde,” kijkt de pas negentien jarige Bo Pernet terug op hoe het tot nu toe allemaal zo gekomen is. ,,Ik studeer voor onderwijsassistente aan het Zadkine-college in Spijkenisse en loop nu in mijn laatste jaar stage bij Excelsior in Rotterdam. Kinderen met een laag zelfvertrouwen en meestal een rugzak worden opgevangen, begeleid en bijgeschaafd. Hartstikke gaaf werk en zo zie je dat voetbalclubs ook maatschappelijk erg betrokken zijn ook al treden ze daarmee niet altijd op de voorgrond.”
Gevulde week
Daarmee is de kous echter nog niet af bij Bo Pernet. ,,Ik werk ook nog bij Restaurant de Oude Maas in de bediening en zo’n jaar of drie of vier op woensdag en zaterdag bij de voetbalvereniging Spijkenisse,” completeert Bo Pernet de hoofdzaken van haar bestaan. ,,Soms nog vaker als het druk is en er een beroep op me wordt gedaan.”
In de afgelopen jaren is het karakter van de voetbalkantine en het maatschappelijk nut sterk veranderd. Het langer verblijf op een voetbalveld is geminimaliseerd, het bezoekers aantal teruggelopen en er is een stevig beroep gedaan op de vindingrijkheid van de clubs om de strikt noodzakelijke inkomsten op pijl te houden. Spinnen in dat web zijn de gastvrouwen achter de bar, die meer dan hun beste beentje voorzetten om er het beste van te maken. En, met succes.
Volgens Bo Pernet wordt er een nieuwe generatie zichtbaarder waarmee met de inrichting van de kantines rekening moet worden gehouden. Langzaam maar zeker meldt de verjonging zich als opvolger van de vergrijzing.
,,Bij Spijkenisse stromen jongeren door naar het eerste,” weet Bo Pernet van akelig dichtbij. ,,Spelers als Sven Mijnans en Glenn Rijsdijk zijn vrienden van mij die de stap omhoog maken. Dan raak je er meer bij betrokken en ontstaat er iets gemeenschappelijks. Afgelopen maandag zijn we nog naar Kevin Felida wezen kijken. Die speelde met FC Den Bosch tegen Jong Ajax in de Jupilair League. Ze verloren met 2-5. We houden het allemaal bij.
Bo Pernet blijft niet altijd onbevangen, denkt diepzinnig na over de antwoorden op de vragen en houdt zich wijselijk op de vlakte als het haar te heet onder de voeten dreigt te worden. ,,Het kan inderdaad wel een stuk leuker worden ingericht in de kantine, maar je moet daarbij met veel smaken rekening houden. Een soort grote gemene deler zien te vinden. We hebben in elk geval een prima met elkaar samenwerkend team en kunnen ons zegje doen. Ik vind het ’t leukst als het druk is en dragen allemaal daarvoor ons steentje bij.”
Met dank aan Piet van Dijk