donderdag, mei 24

met Richard Mank HJO v.v. Spijkenisse

Spijkenisse – Zo trots als een pauw zijn de verantwoordelijken voor de jeugdopleiding van de voetbalvereniging Spijkenisse, maar lopen bepaald niet naast de schoenen. Jeugdige voetballers die wonen op Voorne Putten en Rozenburg kunnen een gedege, officieel erkende jeugdopleiding genieten om het maximale uit hun loopbaan te halen. Op vrijdag 25 mei komt een delegatie van de KNVB op visite op het Sportpark Jaap Riedijk om de bijbehorende versierselen die de nieuwe status bekrachtigen te overhandigen. ,,Het is een eerste stap, daarna is er nog een lange weg te gaan,” tempert het Hoofd Jeugd Opleidingen Richard Mank de euforie, die even dreigt te ontstaan. ,,De certicifering is drie jaar geldig, dan is er een ijkpunt om te verlengen,” vervolgt Mank zijn reactie. ,,Hoop werk aan de winkel dus.”
Richard Mank kwam het vorige seizoen naar Spijkenisse en heeft zijn hart verpand aan de voetbalopleiding. Onlangs verlengde de club het contract met de inwoner van het dorp Krimpen aan de Lek, die daardoor zijn nuttig werk kan continueren. ,,Voetballen is mijn lust en mijn leven,” verklapt Richard Mank. ,,Ik train ook nog Dilletant, een derde klasser in mijn woonplaats en daardoor kan ik full time met voetballen bezig zijn.
Het hoofd opleidingen is pas 38 jaar maar heeft al een schat aan voetbalervaring in zijn bagage. ,,Argon, ARC in de hoofdklasse,” graaft Richard Mank in zijn verleden, ,,Omniworld, Ajax, Jong FC Utrecht en AZ in de jeugd,” passeren even de revue. ,,Op voorspraak van Peter Wubben ben ik bij Spijkenisse beland. Tot mijn volle tevredenheid overigens.
Samenwerking
De jeugdspelers van Spijkenisse reizen door heel Nederland en de club kruist al vaak de degens met betaald voetbal organisaties. De erkenning door de KNVB biedt nieuwe mogelijkheden die nog uitgewerkt moeten worden. ,,We willen als voetbalclub Spijkenisse met alle organisaties samenwerken die de kinderen iets te bieden hebben,” blikt Richard Mank in de nabije toekomst. ,,Waar ik dan aan denk?” ,,De ouders op de eerste plaats, voetbalverenigingen op Voorne, Putten en Rozenburg, artsen en fysiotherapeuten, masseurs en verzorgers, trainers, onderwijsinstellingen, maar ook bijvoorbeeld de combinatie functionarisen van de gemeente Nissewaard, die hier veel en goed werk kunnen doen. Gezamenlijk ontstaat er een win-win situatie waarvan de kinderen het meest profiteren.”
Spijkenisse zet dus een weloverwogen nieuwe start in het concretiseren van de doelstellingen en wordt dus een club met een missie. ,,Eigenlijk kun je het beschrijven als voetballen aanbieden op het niveau dat past bij de jongeren,” licht Richard Mank toe. ,,Kan dus ook recreatief zijn. Hoofddoel blijft het opleiden voor betaald voetbal of voor onze eigen club. Een duidelijk doel schept ook geen verkeerde verwachtingen. Overleg met alle betrokkenen is een regelmatig terugkerend onderdeel.”
Richard Mank en Peter Wubben verzorgen op vrijdag 25 mei een presentatie voor genodigden om alles nog eens uit te leggen. Trainers zijn aanwezig om mede tekst en uitleg te geven. ,,En, geld kunnen we altijd gebruiken, evenals vrijwilligers die hun steentje bij willen dragen,” pakt Richard Mank het slotwoord. ,,Kijk, nu gaat Sven Mijnans naar Sparta en krijgt zijn kans. Lukt het onverhoopt niet dan staat de deur aan de Maaswijkweg altijd open voor hem. Zo, spelen er steeds meer jeugdige voetballers uit Spijkenisse in Nederland. En dat Spijkenisse gaan we vervangen door Voorne, Putten en Rozenburg.”