donderdag, mei 24

Spijkenisse komt in zorgwekkende toestand terecht

Jong FC Groningen drukt groen-witten met 6-0 dieper in de nesten
Groningen – Op de terugreis kroop net buiten Groningen technisch directeur Aren Buvens op de stoel naast trainer Peter Wubben. Na de doortocht in Assen maakte Buvens plaats voor assistent-trainer Cees van Sintmaartensdijk en kwam er pen en papier aan te pas. En, dan gaat het ergens over. Vlak voor Gouda waren ze er uit. De vraag die op tafel lag was hoe Spijkenisse de laatste twee competiewedstrijden moest aanpakken om ten minste de nacompetitie in de derde divisie te bereiken. Concurrent ACV had met 5-3 van Magreb gewonnen en Spijkenisse kwam in de ontmoeting tegen Jong FC Groningen helemaal niet voor en verloor kansloos met 6-0 waardoor de voorsprong van de mannen van Wubben was geslonken tot een luttel puntje en nog zes te verdelen tellers te verdelen. Alle, maar dan ook alle hens aan dek dus.
,,U ziet elke wedstrijd van ons,” stamelde Jazzy Adams na het pak slaag. ,,Waar ligt het nu zo aan dat we vandaag zo door het ijs zakten?” Een steekhoudend antwoord bleef achterwege zodat Adams werd gedwongen bij zichzelf te rade moest gaan bij het vinden van een antwoord. ,,Ik schaam me voor jullie die deze verre reis hebben gemaakt om er bij te zijn. En, nu moeten we ook nog terug.”
,,We hebben dan onbedreigd gewonnen,” sprak de enige Spijkenisser Robbert de Vos in Groninger dienst, ,,maar hier word ik niet blij van. Spijkenisse is en blijft mijn cluppie en ben er ook van overtuigd dat ze het redden. Je doet het wel maar eigenlijk moet je over zo’n wedstrijd niet meer nadenken. Die zitten er nu eenmaal tussen. Ze kunnen veel en veel beter. Daar moet Spijkenisse zich aan vast houden. Ik weet dat het gemakkelijker is gezegd dan gedaan. Er is geen andere keus.
Schreeuwen
Reeds vanaf het prille begin schreeuwde doelman Dyron Bijl zich de longen uit zijn lijf om zijn verdediging er nadrukkelijk op te attenderen dat de Groningers wel erg veel vrijheid genoten om hun aanvallende plannen voor de dag uit te voeren. ,,Had geen nut,” realiseerde de sluitpost achteraf. ,,Ze luisterden gewoon niet.” Directeur Ron Jans hield het na de 3-0 voorsprong in de eerste helft al voor gezien, maar kon niet nalaten de meegereisde Spijkenisser aanhang een hart onder de riem te steken. ,,Ze kunnen veel beter, dat zie je, het komt er vandaag alleen niet uit,” liet Jans vanaf de zijlijn weten en vertrok met de wetenschap dat Groningen de drie punten wel binnen zou harken.
Robbert de Vos speelde een goede wedstrijd. Stond verdedigend zijn mannetje en stond aan de basis van twee van de drie treffers die Tim Freriks voor zijn rekening nam. Ook in de duels stond de ex-Spijkenisser zijn mannetje en toonde zich meestal superieur in die confrontaties.
Voor Spijkenisse viel er geen eer te behalen. De ploeg acteerde onsamenhangend en vestigde nooit de indruk er als een eenheid tegenaan te gaan. Kansen deden zich nauwelijks voor en de defensie viel op door slecht positiespel waarvan Jong FC Groningen zes keer optimaal gebruik maakte. ,,Ik heb het zien aankomen,” reageerde Peter Wubben op het debacle. ,,Verdedigend hebben we te weinig kwaliteit en missen bovendien in deze fase een paar sterkhouders. Dus verrassend is het voor mij allemaal niet.”
Jong FC Groningen-Spijkenisse 6-0 (4-0). Jong FC Groningen: 8′ en 16′ Tim Freriks 1-0 en 2-0, 33′ Daniel Bouman 3-0, 39′ Tim Freriks 4-0, 56′ en 60′ Michael Breij 5-0 en 6-0.
Jong FC Groningen: Pelle Boevink, Tim Freriks (64′ Tim Waterink), Robbert de Vos, Daniel Bouman, Marijn Riksman, Lars Kramer, Antonio Manolache, David Browne (61′ Antonio Sefer), Gerald Postma, Michael Breij.
Spijkenisse: Dyron Bijl, Vincent Verbond, Danny Groos, Dustin Mijnders (81′ Danny Kerpel), Serginio van Axeldongen (66′ Adam El Fazazi), Jazzy Adams, Stefano Gonsalvez, Etienne Mariana, Sander Bardagan, Sven Mijnans (46′ Rephendry Amsterdam), Felino Jardim. Bijzonderheden : de goed leidende scheidsrechter Keijl hield de kaarten op zak.
Aantal toeschouwers: 100.