maandag, juni 18

Spijkenisse blaast het sprookje zelf uit + samenvatting

Hoek worstelt en komt met 2-2 bovendrijven
Spijkenisse – De superlatieven beperkten zich tot ‘jammer’ en ‘het is niet anders’. De spelers van Spijkenisse wilden het liefste als een mol onder de grond verdwijnen. Het doek was door het 2-2 (1-0) gelijkspel voor de groen-witten gevallen. Het verblijf in de derde divisie bleef daardoor tot één seizoen beperkt. Voor trainer Peter Wubben wordt het dus uithuilen en opnieuw beginnen. ,,Het is ons enkele jaren geleden ook overkomen,” herinnert doelman Jordi de Jonghe van Hoek zich voordat hij de spelersbus richting Hoek instapte. ,,Het is niet leuk, maar je kunt het niet meer ongedaan maken. Het zijn de keiharde feiten en daarmee moet je het doen. Daarna krijg je weer kansen om aan het herstel te werken. Hebben wij ook gedaan. Kan een club als Spijkenisse zeker weten ook.”
Vlak voor de aftrap kreeg Spijkenisse nog een tegenslag te verwerken. Bij de warming-up bleek de knie van de onomstreden eerste doelman Dyron Bijl het niet te houden en de sluitpost werd vervangen door Christian van Wijngen. Keeperstrainer Leo Timmer nam op de bank als speler plaats om bij averij te kunnen bijspringen. Met een hels vuurwerk werden de gasten uit Zeeland door hun supporters begroet en toen de kruitdampen waren opgetrokken nam het cruciale duel om verder te komen in de nacompetitie een aanvang. Spijkenisse koos zoals welhaast gebruikelijk de aanval en in de elfde minuut zocht de verdediger Etienne Mariana het avontuur. Na een een-twee met Serginio van Axeldongen kwam Mariana in een kansrijke positie en vanaf zijn voet belandde de bal in de linkerbovenhoek: 1-0. De oh zo gewenste vroege voorsprong bracht echter geen rust in de Spijkenisser ploeg die zich bleef bedienen van lange halen. Hoek daarentegen zocht weloverwogen naar het combinatievoetbal en sloot daarmee toevalligheden uit. Tot bij de thee volhardden beide teams in hun strijdplan dat nagenoeg niets opleverde.
Reactie
Hoek toog na de thee ten aanval en kwam na vijf minuten al op gelijke hoogte. De bal kwam uit een voorzet precies op de kruin van Aaron Verwilligen, die tot ontzetting van iedereen die Spijkenisse lief had raak kopte en de ploegen met 1-1 weer naast elkaar bracht.
Peter Wubben reageerde als eerste en bracht Adam El Fazazi binnen de lijnen voor Marvin van der Pluijm. De thuisclub kreeg door de nieuwe impuls ook nieuw elan. El Fazazi pakte de draad op en zorgde voor enkele gevaarlijke voorzetten. Die sorteerden echter niet tot het gewenste effect. In de 70e minuut was het wel raak. Het was weer El Fazazi die op rechts de Hoekse defensie ontwrichtte en het leder bij Sander Baragan bezorgde die Spijkenisse aan de zo gewenste voorsprong hielp: 2-1. Hoek bleek echter niet onder de indruk van deze hernieuwde tegenslag en bleef voetballend naar oplossingen zoeken. Dat bracht vijf minuen later al succes. Brian van Hoorn kon zijn aanvallende neigingen niet onderdrukken en bracht Hoek met de 2-2 weer langszij.
In de slotfase nam de spanning toe. Spijkenisse kreeg nog dotten van kansen om het pleit te beslechten maar het wilde gewoon niet lukken. Na het laatste fluitsignaal viel het doek en zakten de acteurs in elkaar om even later zo snel mogelijk van het veld te verdwijnen. Hoek gaat verder in de na-competitie en over twee westrijden gezien was dat ook de club die daarop het meeste recht had.
Spijkenisse-Hoek 2-2 (1-0). 11′ Etienne Mariana 1-0, 50′ Aaron Verwilligen 1-1, 70′ Felino Jardim 2-1, 75′ Brian van Hoorn 2-2.
Spijkenisse: Christian van Wijngen, Etienne Mariana (48′ Jazzy Adams), Vincent Verbond, Marvin van der Pluijm (64′ Adam El Fazazi), Stefano Goncalves, Michael van Dommelen, Dander Barragan, Serginio van Axeldongen, Felino Jardim, Danny Kerpel (76′ Rephendry Amsterdam), Glenn Rijsdijk.
Hoek: Jordi de Jonghe, Reguillo Vandepitte, Fabian Wilson, Bram Leroy, Aaron Verwilligen, Titas Vitukynas, Zinou Chergui, Oleksandr Beshliaha, Stef de Backer (46′ Thomas van Renterghem), Ruben Besuyen (73′ Brian van Hoorn), Sidny Ceesay (84′ Wesley Mieras).
Bijzonderheden: Scheidsrechter de Bruijn leidde correct, trad niet op tegen het afsteken van vuurwerk en gaf geel aan Felino Jardim van Spijkenisse en Oleksandr Beshliaha van Hoek.
Aantal toeschouwers: 700.

Dennis de Nooijer (nieuwe trainer HSVHoek) neemt dankbaar de Vriendenloterij bank in gebruik.