vrijdag, juli 20

Het laatste woord van Michael van Dommelen

‘Eens keer ik weer terug bij de mooie club Spijkenisse’
Spijkenisse – De mededeling sloeg destijds in als een bom. Aanvaller en de actuele topscorer van Spijkenisse Michael van Dommelen zal aan het einde van het seizoen de groen-witten verlaten en naar rivaal Brielle verkassen. Onbegrip, ongeloof en zelfs zo hier en daar woede beheersten de emoties van de supporters. Het mocht en kon gewoon niet waar zijn. De emoties ebden weg toen Michael van Dommelen tekst en uitleg gaf voor zijn vertrek. ,,Ik wil nog eens met mijn broer Alexander in hetzelfde elftal spelen en meer tijd voor mijn zoontje krijgen in de nadagen van mijn loopbaan,” biechtte de aanvalsleider op voor de reden van zijn nakende vertrek.
,,Was het moment van de mededeling niet wat ongelukkig? Spijkenisse stond er niet al te best voor en nog meer onrust dan nodig zou de ploeg geen goed doen.” Michael van Dommelen: ,, Met de club hadden we afgesproken het nieuws voor het trainingskamp naar buiten te brengen. Na mijn uitleg verstomde de ophef snel. Een juist moment voor zoiets bestaat niet, dus moet je dommige dingen op de koop toenemen.”
,,Hoe werd de mededeling in de spelersgroep ontvangen?” Michael van Dommelen: ,,Snel daarna ontvouwden ook medespelers hun plannen voor de toekomst. De verwarring was compleet. Toch keerde wat dat betreft de rust snel weer. Het tekent de professionaliteit waarmee onze groep het voetballen in alle facetten beleefde. Hulde voor iedereen.”
,,Geen sprake van onrust of verhoogde nervositeit dus?” Michael van Dommelen: ,,We zaten toen al in een moeilijke periode. We hebben onderling en met de trainers aardig wat gesprekken gevoerd. Er werden harde noten gekraakt en de woordkeuze was niet altijd even fijnzinnig. We zijn uiteindelijk gedegradeerd maar hebben alles wat we hadden gegeven om in de derde divisie te blijven. Het bleek uiteindelijk te weinig te zijn.”

,,Zie jij je nog terugkeren na je actieve periode in het voetballen?” Michael van Dommelen:,, Ik heb het bestuur laten weten op een of andere manier als trainer bij Spijkenisse terug te willen keren. En zien ooit wel hoe dat ingevuld kan worden. Een leven zonder voetbal kan ik me niet voorstellen. Althans op dit moment niet.”

Loopbaan
Michael van Dommelen startte zijn carriere in de jeugd bij Spijkenisse, verruilde het groen-witte shirt voor dat van Heerenveen en keerde in de regio terug in het betaalde voetbal bij Dordrecht waar hij debuteerde in 2002 in de eerste divisie. De in Brielle geboren aanvaller werd geteisterd door blessures aan de kruisbanden en dat heuvel hield de thans in Zwartewaal wonende van Dommelen te lang aan de kant. Hij pakte de draad weer op bij DOTO Pernis, kwam bij Barendrecht terecht en vierde zijn grootste successen bij ASWH waarmee van Dommelen het algemeen kampioenschap van Nederland bij de amateurs behaalde. Nog vers in het geheugen ligt de bekerwedstrijd tegen het grote Ajax uit Amsterdam. Tot ieders verrassing en verbazing scoorde Michael van Dommelen op 29 oktober 2013 de 1-1 maar kon niet voorkomen dat  Ajax uiteindlijk met 4-1 zegevierde. De naam was echter gevestigd en werd onuitwisbaar bijgeschreven in de analen.
Ook gaan herinneringen terug naar het competitieduel tussen DOTO en Rijnsburgse Boys. DOTO keek tegen een 4-0 achterstand aan, waarna Van Dommelen in 10 minuten tijd drie keer scoorde om uiteindlijk met een 4-4 gelijkspel de kleedkamers op te zoeken. Zijn laatste jaren sleet hij bij Spijkenisse en werd steevast elk seizoen club topscorer.
Slotwoord
Michael van Dommelen:,,Als ik namen noem vergeet ik er ongetwijfeld een paar en dat wil ik niet. Ik ga weg met een herinnering aan vele leuke en oprechte mensen die het beste met je voor hebben. Spijkenisse is de mooiste club waar ik heb gevoetbald en mijn voorkeur voor groen en wit zal altijd blijven. Hartstikke bedankt allemaal en het gaat jullie allemaal goed.”
Met dank aan Piet van Dijk